
Μεγάλη τιμή για τα Μέγαρα, η τοποθέτηση σε περίοπτη θέση του Μεγαρίτικου γαμήλιου γιούκου στην έκθεση με τον τίτλο «Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» την οποία διοργανώνει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Πειραιώς, στην Αθήνα, του Μουσείου Μπενάκη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 νυφικά, που φορέθηκαν τον 19ο και 20ο αιώνα, σε έναν συμβολικό αριθμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΛΙ.
Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων τα οποία παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος.
Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, και με το υλικό που παρουσιάζει, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος.
Ο γαμήλιος γιούκος από τα Μέγαρα βρίσκεται σε περίοπτη θέση αντικριστά από τον Κυπριακό γάμο και ήδη από την βραδιά των εγκαινίων δέχθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των δεκάδων φίλων της τέχνης και του πολιτισμού οι οποίοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και πλημμύρισαν την έκθεση.
Αφορμή να συμπεριληφθεί αυτό το μεγαρίτικο έθιμο ήταν μια φωτογραφία από τις χιλιάδες τις οποίες διαθέτει το ΠΛΙ και απεικονίζει την νύφη Μαρία σύζυγο Ανδρέα Ρούσση το γένος Τσίγκρη.
Η Μαρία και ο Ανδρέας παντρεύτηκαν το 1960 και έκαναν τρεις κόρες, Αθανασία, Πηνελόπη και Φωτεινή.
Η Μαρία πέθανε 2005.
Τον γιούκο «έστησαν» η Αθανασία, η Πηνελόπη και η Φωτεινή οι οποίες και παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.
Ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες προς αυτές έκανε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου κατά την εναρκτήρια ομιλία της
πηγη:wordpress.com